Globalni procvat organskog sektora

Veliki procvat organskog sektora: više poljoprivrednika, više zemljišta i rastućeg tržišta. 57,8 miliona hektara organskog poljoprivrednog zemljišta, 2,7 miliona organskih proizvođača, vrednost organskog globalnog tržišta dostiglo skoro 90 milijardi američkih dolara (više od 80 milijardi evra) što je za oko 10 milijradi više u odnosu na prethodnu godinu.
Najnoviji globalni podaci publikovani u statističkom godišnjaku o organskoj poljoprivredi širom sveta u 2016. godini „The World of Organic Agriculture 2018″ predstavljeni na sajmu BIOFAH od strane Istraživačkog Instituta za organsku poljoprivredu FiBL i IFOAM – Medjunarodne fedreracije pokreta organske poljoprivrede.
Globalno organsko tržište nastavlja da raste
Kompanija za istraživanje tržišta Ecovia Intelligence procenjuje da je globalno tržište organske hrane u 2016. godini dostiglo 89,7 milijardi američkih dolara (više od 80 milijardi evra).
Organsko tržište u Evropi nastavlja da raste.U 2016. godini poraslo je za 11,4% i skoro dostigao 33,5 milijardi evra. Skoro sva glavna tržišta su pokazala dvocifrenu stopu rasta. Francusko organsko tržište poraslo je za 22 %. Irsko za 21,8% Sjedinjene Države su vodeće tržište sa 38,9 milijardi evra, a zatim slede Nemačka (9,5 milijardi evra), Francuska (6,7 milijardi evra) i Kina (5,9 milijardi evra).

U 2016. godini, većina glavnih tržišta nastavila je da pokazuje dvocifrenu stopu rasta. Najveća potrošnja po glavi stanovnika bila je u Švajcarskoj (274 evra), a Danska je imala najveći organski tržišni udeo (9,7 odsto ukupnog tržišta hrane).
Organsko poljoprivredno zemljište se povećavlo za 15% i iznosi skoro 58 miliona hektara što predstavlja rast od 7,5 miliona hektara što je najveći rast ikada zabeležen.
Australija je zemlja sa najvećom površinom pod organskom poljoprivrednom (27,2 miliona hektara), zatim Argentina (3 miliona hektara) i Kina (2,3 miliona hektara).
Skoro pola globalnog organskog poljoprivrednog zemljišta nalazi se u Okeaniji (27,3 miliona hektara), a sledi Evropa koja zauzima 23% sa 13,5 miliona hektara i Latinska Amerika (12%, 7,1 miliona hektara).
Deset posto ili više organskih poljoprivrednih površina je u petnaest zemalja što je novi rekord.
Zemlje sa najvećim udelom organskog poljoprivrednog zemljišta u odnosu na ukupne poljoprivredne površine su Lihtenštajn (37,7%), Francuska Polinezija (31,3%) i Samoa (22,4%).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *