Inovacije u proizvodnji semena

Zahtevi za zdravom, održivo proizvedenom hranom, uključujući povrće i voće, sve su veći. No uzgajivači širom sveta suočavaju se s mnogim izazovima. Dobra poljoprivredna zemlja, voda i sirovine postaju sve oskudniji. Na mnogim mestima klimatske promene uzrokuju smanjenje stabilnosti uslova za uzgoj. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija procjenjuje da se svake godine zbog bolesti i parazita gubi do 40 % svetskih prehrambenih useva. Za održivu proizvodnju i bolju sigurnost žetve profesionalnim uzgajivačima je potrebno da usevi ostanu zdravi u teškim okolnostima. Sve započinje jakim sortama i jakim semenom. Kompanija Bejo je u posljednjih nekoliko godina postiglo mnoge inovacije u uzgoju povrća te proizvodnji i obradi semena, a vidimo i mnogo prilika za dalji napredak u budućnosti.

Kompanija Bejo donosi niz novih inovativnih rešenja u proizvodnji semena. Najnoviji principi proizvodnje, od istraživanja do samog finalnog proizvoda kao i budućnost u proizvodnji opisani su u članku. Iz tog razloga vam članak prenosimo u celosti kako bi vas približili trendovima uzgoja, i koje su to nove tehnologije koje će vam doneti veći prinos i otpornije useve.

PROIZVODNJA SEMENA

Kompanije za uzgoj neprestano traže načine za poboljšanje zdravstvenih svojstava biljaka. Ostvarujemo napredak na novim sortama s boljom otpornošću na sušu i određene bolesti i parazite.  Ali čak i kada uzgajivači imaju pristup jakim sortama koje su otporne na bolesti, kvalitet semena može činiti veliku razliku. Zdravi usevi započinju zdravim semenom. Prvi značajan faktor koji utiče na kvalitet jeste način proizvodnje sjemena. Kompanija Bejo ima svoje proizvodne pogone u raznim delovima sveta. Na taj način možemo raditi u najboljim klimatskim uslovima da bismo proizveli zdravo, snažno seme, istovremeno smanjujući rizike poput nepovoljnih vremenskih uslova ili nastanka bolesti. Naši proizvodni pogoni pridržavaju se strogih protokola kako bi se osiguro kvalitet i zdravlje biljke, uz pomoć stručnih savetnika za useve i naučnika.

ISTRAŽIVANJE PROIZVODNJE

Naši istraživači proizvodnje semena uzimaju u obzir faktore okoliša koji utiču na kvalitet semena. Primer, zanima nas epidemiologija – nauka o razvoju bolesti i zaraza te njihovom širenju putem semena. Poznavanje neprijatelja prednost je u borbi protiv njega. Takođe, pazimo na optimalnu udaljenost sadnje kako bismo osigurali jednolike, kraće periode cvata, što dovodi do jednakog sazrevanja i veličine semena. To, zajedno s optimalnim vremenima i metodama žetve, omogućuje nam žetvu istovrstnih parcela. Na primer, dobili smo uvid u kretanje infekcije bakterijom Xanthomonas u biljkama i semenu. Inovativne metode otkrivanja omogućuju nam brzo otkrivanje patogena na lokaciji, čak i kad simptomi nisu vidljivi golim okom. To nam daje više mogućnosti kontrole u procesu proizvodnje. Za proizvodnju visokokvalitetnog semena odabiremo roditeljske linije koje proizvode dobar polen te istražujemo kako bismo odredili idealno razdoblje oprašivanja. Takođe provodimo opsežna istraživanja o ulozi pčela i drugih insekata kao prirodnih oprašivača.

TEHNOLOGIJA SEMENA ZA SUPERIORNU PROIZVODNJU

Nakon proizvodnje temeljito testiramo, nadograđujemo i dodatno obrađujemo svo seme u našem tehnološkom postrojenju za seme u Warmenhuizenu u Holandiji.

ANALIZA I ZDRAVLJE SEMENA

Na svakoj parceli semena se u proseku sprovodi 25 testova. Gledamo karakteristike kao što su čistoća, sadržaj vlage, broj jednolikih biljki (za rasadnike) i kapacitet klijanja. Takođe testiramo na bakterijske, virusne i gljivične infekcije koje se mogu prenositi putem semena.

DNK ANALIZA I MULTISPEKTRALNO SNIMANJE

Nova nam tehnologija omogućava još više načina poboljšanja obrade semena. Sada za prikupljanje preciznih podataka o patogenima upotrebljavamo DNK analizu. Trenutno eksperimentišemo s novim načinima odabira najboljeg semena s pomoću tehnologije rendgenskih zraka i multispektralnog snimanja. Polažemo velike nade u veštačku inteligenciju i mašinsko učenje, iako su te tehnologije još uvijek u svojim ranim fazama.

ČIŠĆENJE I OBRADA SEMENA

Analiza dolazećih parcela semena omogućava nam odrediti koje će tehnike čišćenja i obrade biti potrebne. Na primer, seme špargle relativno je veliko, dok je seme celera malo. Seme cvekle prirodno je prašnjavo, dok je seme kupusnjača glatko. To su neki od faktora koji utiču na to kako obrađujemo i tretiramo seme.

DEZINFEKCIJA SEMENA

Različit tretman semena znači da uzgajivači mogu računati na dobro klijanje i zdrave, jednolike useve. Bejo upotrebljava razne dostupne tretmane kako bi povećao vrednost semena za uzgajivače. Jedan je od njih fizička dezinfekcija. Uložili smo u napredne metode, poput obrade toplom vodom i parnim vakumom, što nam omogućava da garantujemo da je naše seme zdravo. Štetne bakterije i gljivice nemaju šanse. Tretman se razlikuje prema usevu, ponekad čak i prema sorti te zavisi o tome gde će se seme upotrebljavati.  Podložnost određenim bolestima zavisi od geografske regije, a i propisi o zdravlju biljaka takođe se razlikuju. I u tom području tehnologija napreduje. Pažljivo pratimo inovacije koje nude nove načine za poboljšanje zdravlja semena. Dezinfekcija plazmom i ozonom, na primer, ima ozbiljan potencijal kao fizička metoda prihvatljiva za životnu sredinu za budućnost.

POBOLJŠANJE SEMENA

Kako bismo osigurali da usevi imaju koristi od brzog početka i jednakog rasta, upotrebljavamo tehnologiju predtretiranja. Predtretiranje je napredna tehnologija kojom se proces klijanja semena aktivira i zatim zaustavi. Godine istraživanja i razvoja u našim laboratorijima rezultirale su formulom B-Mox za poboljšanje semena koja pojačava prednosti upotrebe predtretiranog semena. B-Mox jača biljke u početnoj fazi, smanjujući rizik za uzgajivača u nesigurnoj ranoj fazi rasta te biljke čini otpornijima na stres tokom celog razdoblja rasta. B-Mox je održiva opcija i idealna je za organski uzgoj.

PREMAZ

Slika – Ilustracija Prezueto sa: https://www.bejo.com/files/seedcolourscabbageseed-lrjpg-0

Premaz semena uzgajivačima donosi dodanu vrednost. Kao prvo, seme s jednolikim premazom lakše je obradivo u mašinama za setvu i lakše ga je videti na gredici. U premaz takođe možemo staviti i aditive koji štite ranjive biljke koje klijaju od bolesti i parazita u tlu, što pomaže u sprečavanju problema poput bolesti truljenja (eng. damping off). Premaz fungicida smanjuje potrebu za proizvodima za zaštitu useva na polju do 90 %. Takođe prodajemo i nehemijski obrađeno obloženo seme, što je vrlo održivo rješenje. Intenzivno radimo i na inovaciji tog područja. Na primer, pokušavamo pronaći načine na koje bi premazi mogli poslužiti kao alternativa hemijskim proizvodima za zaštitu useva. Istražujemo upotrebu novih bioloških materijala za zaštitu bilja i pospešivača rasta u premazima. Godine 2019. poduzeće Bejo predstavilo je premaz koji je u potpunosti izrađen od prirodnih materijala koji se razgrađuju u tlu.

DANAS I ZA 50 GODINA

Bejo nastoji pomoći da proizvodnja hrane bude održivija. Kod uzgoja useva to započinje sa semenom i sortama. Neprestano tražimo zdravije načine proizvodnje semena i bolje načine obrade i tretiranja semena kako bismo dobili najbolje proizvode. Upotrebljavamo inovacije koje donose dodanu vrednost uzgajivačima. Zajedno s našim partnerima u lancu, nastojimo da učinimo proizvodnju održivijom i povećavamo sigurnost žetve. Na taj način profesionalni uzgajivači mogu proizvesti useve koji donose ukusno i zdravo povrće – sada i za 50 godina.

 

Istraživanje prirode nikada ne prestaje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *